top of page

Un vēlreiz - par ikdienas stresu un jēgpilnu dzīvi

“Kopumā uzskatu, ka mani dzīvei ir jēga” (“Taking all things togeather, I feel my life is meaningful”” – šo jautājumu vaicāja 2013. g. veiktajā pētījumā pieaugušajiem ASV. Un atkal – kāda tam ir saistība ar stresu, ko cilvēki piedzīvo ikdienā?

Cilvēki, kuri piedzīvoja visvairāk notikumus, kuri radīja stresu, arī visbiežāk uzskatīja, ka viņu dzīvēm ir jēga. Pētnieku secinājums bija: cilvēki ar jēgpilnākām dzīvēm satraucas vairāk un piedzīvo vairāk stresa”.

Kādēļ stress un jēga ir tik saistīti? Pētījumos kā lielākos stresa iemeslus cilvēki norāda darbu, vecāku lomu, attiecības, rūpes par kādu un veselību. Piemēram, pēc nesena pētījuma Lielbritānijā, 34% pieaugušo norāda , ka visvairāk stresa dzīvē saistīts ar bērna dzimšanu; 62% kanādiešu – ka dzīvē visvairāk stresa rada darbs.

Pēc Gallup World Poll pētījuma (2014. g.), ja jums ir bērns vecumā līdz 18 gadiem, ir liela iespēja, ka piedzīvosiet stresu katru dienu. Un arī – ka katru dienu smaidīsiet un smiesieties. Tāpat arī gandarījums par paveikto darbu un panākumiem tajā visticamāk ir saistīts ar pārdzīvotu stresu.

Neapšaubāmi, pētījumi un arī mūsu pašu ikdiena parāda, ka stress mēdz radīt emocionālās un fiziskās veselības problēmas, īpaši ilgtermiņā, nu protams. Un par to mēs dzirdam un lasām jau tik daudz. Tomēr man šķiet ļoti svarīga šī atziņa, ka stress ir daļa no dzīves, kas dod gandarījumu. Labā ziņa – ir arī ārkārtīgi daudz pētījumu un atziņu par to, kā rīkoties, lai šis ikdienas stress nekļūst par hronisku stresu un neieved nozīmīgās psihoemocionālās saslimšanās. Un viena no tām – have fun :)!


Comments


bottom of page